Divat vagy stílus?

Mi a különbség? … Nem ugyan az? … Minek nekem ezt tudni?

Kérdezték már tőlem sokan. 

Tapasztalataim szerint valaki vagy nagyon tudja, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak, mert érdekli a téma, és éppen ezért ismeri a saját stílusát, tudja a divatot, és szeret is öltözködni, ő már tudatosan vásárol. Na, valószínű, hogy ezek a hölgyek nem tévednek a honlapomra, és most nem olvassák ezt a bejegyzést sem, mert már pontosan tudják, hogy mit vegyenek maguknak az üzletekben, hol miben szeretnének megjelenni.

Az emberek másik fele, nagy valószínűséggel Te is kedves olvasóm ebbe a táborba tartozol, ahova korábban én is: nem tudják pontosan mit jelentenek ezek a fogalmak, és idegenkednek tőle emiatt.

Szerintük nem kell ismerni az éppen aktuális divatot, hiszen minek tudni, fölösleges. Majd megyek a boltba ha szükségem lesz egy új ruhára, vagy valamire, nem akarok én divatozni. Arra ott vannak a fiatalok.

Magadra ismertél? – Én ráismertem a korábbi énemre. Én sem foglalkoztam a divattal, de persze a ruhatáram sem volt tökéletes, sőt … Mindig ott álltam a szekrény előtt reggelente, fogalmam nem volt arról, hogy mit vegyek fel, pedig tele volt ruhákkal a szekrényem, mégsem tudtam összeállítani egy olyan szettet, amiben jól éreztem volna magam. Aztán … maradt mindig ugyan az a farmer-pulcsi vagy farmer-valami egyszerűbb felső kombó. De ez egy idő után már unalmas volt, és ez látszott is rajtam. Nem ragyogtam, nem éreztem jól magam összességében. Feszült voltam, frusztrált, mert abban a ruhában határozatlannak tűntem, el is hittem magamról hogy az vagyok, úgy is viselkedtem.

Most már pontosan tudom, hogy mi volt a baj, valószínűleg Nálad is ez a probléma, ebben igyekszem Neked segíteni minden írásommal, amit itt találsz a honlapomon.

 

Kezdjük az elején.

Divat

A divat:

 • folyamatosan változik
 • korhoz/korszakhoz vagy társadalmi normához köthető
 • abban az adott korban vagy társadalomban mindenkié
 • felkapott szokás
 • közkedveltség
 • emberi kultúra része
 • költséges
 • kívülről jön, vagyis emberek egy csoportja alkotja meg, vagy valami hatására alakul ki

Stílus

A stílus:

 • állandó
 • egyénhez köthető
 • egyedi
 • örök
 • minőséget jelent
 • az egyéniség fejlődésével változhat, alakul
 • megfizethetetlen
 • belülről fakad

Összegezve

A divat az van. Vagy akarod, vagy nem, de ez az egyéni érdekeken kívül álló dolog.

Ezzel szemben a stílus az egyéniség kifejezése. A belső tulajdonságaink, érzéseink kifelé való megjelenítése.

Akkor mondjuk valakiről, hogy stílusos, ha rendben van az önismerete, tudja hogy milyen értékei vannak, tudatosan ezt emeli ki, és nem fél megmutatni másoknak. 

Ha ‘csak’ divatosan szeretnél öltözködni, és mindig divatos maradni, akkor a divatot kell követned. Ehhez folyamatosan változtatni kell a ruhatáradat, ami egy elég költséges feladat.

Ha stílusos szeretnél lenni, akkor a divatból azokat a ruhákat, kiegészítőket kell megvásárolnod, amik beleillenek a Te egyéni stílusodba. Ezt nem divat szerint fogod viselni, hanem mindig, hiszen divattól függetlenül az mindig TE leszel. Ezért ez sokkal költséghatékonyabb, időtálló, és ezért mondjuk, hogy a stílus ÖRÖK.

Mivel ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg azok közé a hölgyek közé tartozol, mint korábbi vendégeim, akik nem ismerik még a saját egyéni stílusukat.

Gondolhatod úgy, hogy ez valami hiány, esetleg még belül szégyelled is magad, hogy nem tudod, neked milyen a stílusod, és fogalmad sincs, ezt hogy alakítsd ki.

Egyéni stílus kialakítása

Biztosan Te is találkoztál már olyan emberrel, akit amikor megláttál nem tudtál máshova nézni. Első ránézésre nem volt rajta semmi extra, nem azért hívta fel magára a figyelmedet, mert neon színű ruhát viselt például, hanem egyszerűen azt láttad rajta, hogy ragyog. Sugárzik. Vonzza a tekinteteket, érezni a kisugárzását és olyan jó ránézni, mert úgy egyben van. Nem szebb, nem drága ruha van rajta, mégis van valami, ami megfogja a tekintetedet.

Ismerős? Ugye? Ő az, akire azt mondjuk, hogy stílusos.

És sokan legbelül szeretnénk olyanok lenni, mint ő. Nem merjük sokszor még magunknak sem bevallani, de mivel látszik, hogy magabiztos, rendben van körülötte minden, ezért szeretnénk olyanok lenni, mint ő.

Megnyugtatlak, azért írom ezeket a sorokat, hogy Neked ebben segítséget adjak. Rajtad kívül még sokan nem tudják, hogy milyen az egyéni stílusuk és ezt hogy alakítsák ki.

Viszont nagyon is számít. Főleg egy vállalkozónak vagy vezetőnek, aki folyamatosan kerül olyan helyzetben, ahol magabiztosságot kell sugározni. Ez bizony magabiztos megjelenés nélkül nem fog menni.

A magabiztos megjelenés alapja az önismeret. Ebbe nagyon sok minden beletartozik, többek között a saját egyéni stílus is.

Ebben segítelek

 • a videóimmal, amit a Youtube csatornámon érsz el,
 • az Instagram felületemen, ahol posztok, rövid videók formájában segítem a fejlődésedet,
 • további cikkekkel, programokkal, aktualitásokkal, amiket itt a honlapomon érsz el.